فهرست مطالب

پژوهش توانبخشی در پرستاری - سال هشتم شماره 3 (پیاپی 31، بهار 1401)

نشریه پژوهش توانبخشی در پرستاری
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 31، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حمیدرضا جوکار مشتانی، نرگس ارسلانی*، محمدعلی حسینی، محسن واحدی صفحات 1-7
    مقدمه

    خستگی یکی از رایج ترین علایم بیماری در افراد مبتلا به مالتیپل اسکلروز است. خستگی موجب کاهش عملکردهای مختلف حرکتی، حسی و روانی مبتلایان و منشا بروز مشکلاتی در انجام فعالیت های روزمره زندگی آنان می باشد. پرستاران توانبخشی با توجه به اپیدمی کرونا باید برنامه های منسجم و متناسب با امکانات موجود برای این مددجویان اتخاذ نمایند. لذا هدف از انجام این مطالعه، تاثیر اجرای مراقبت های توانبخشی از راه دور بر خستگی مددجویان مبتلا به بیماری مالتیپل اسکلروز می باشد.

    روش کار

    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی دو گروهی است. شرکت کنندگان شامل 36 بیمار مراجعه کننده به انجمن ام اس ایران بود که در سال 1400 به روش در دسترس براساس معیارهای ورود انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل فرم اطلاعات جمعیت شناختی و پرسشنامه استاندارد سنجش شدت خستگی بوده که توسط دو گروه مداخله و کنترل تکمیل شد. گروه مداخله علاوه بر مراقبت های روتین، مراقبت های توانبخشی از راه دور را نیز دریافت کرد. آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 26 صورت پذیرفت.

    نتایج

    نتایج این مطالعه نشان داد در گروه مداخله، میانگین نمرات خستگی از 4/383 در قبل از مداخله به 4/765 در بعد از مداخله تغییر یافته است و تفاوت معنادارآماری نداشته است (0/045=p). همچنین در گروه کنترل، میانگین نمرات خستگی از 4/963 در قبل از مداخله به 4/475 در بعد از مداخله تغییر یافته است.

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش نشان داد مراقبت های توانبخشی از راه دور و آموزش های موثر به بیماران مالتیپل اسکلروز درجهت کاهش خستگی آنان موثر نمی باشد. لذا برای کاهش این مشکل رایج، پرستاران توانبخشی بایستی برنامه های منسجم و متناسب با امکانات موجود و به شکل موثرتری برای این مددجویان اتخاذ نمایند.

    کلیدواژگان: پرستاری، توانبخشی، مالتیپل اسکلروز، خستگی
  • ماهرخ دهقان، عارفه مختاری ملک ابادی، امیرعلی جعفرنژادگرو* صفحات 8-16
    مقدمه

    عدم کنترل تعادل و سقوط در سالمندان از مهمترین عوامل آسیب است و در برخی مواقع موجب مرگ در این گروه می گردد. پیدا نمودن شیوه های بهبود کنترل پاسچر (قامت) به لحاظ علمی از اهمیت بالایی برخوردار است. لذا هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر استفاده از بریس زانو  بر کنترل پاسچر سالمندان در دو راستای داخلی-خارجی و قدامی-خلفی  طی راه رفتن است.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی و آزمایشگاهی بود. نمونه آماری این مطالعه شامل 15زن (با میانگین سنی 66 سال، قد 160 سانتی متر، وزن 74 کیلوگرم و شاخص توده بدنی 28 کیلوگرم بر متر مربع) و 15 مرد (با میانگین سنی 69 سال، قد 175 سانتی متر، وزن 81 کیلوگرم و شاخص توده بدنی 27 کیلوگرم بر متر مربع) بود. مداخله مورد استفاده در این پژوهش نوعی بریس با ایجاد محدودیت در حرکات) Flexion خم شدن) و)Extension باز شدن) و یا حمایت کردن زانو بود. برای ثبت مرکز فشار از صفحه نیروی برتک (Bertec Corporation, Columbus, OH) استفاده شد.

    یافته ها

    اثر عامل گروه بر مقدار بیشترین جابجایی مرکز فشار تفاوت معناداری را نشان داد (0/05(P< اثر عامل بریس بر دامنه تغییرات مرکز فشار در راستای قدامی-خلفی معنادار بود (0/018=(p. همچنین، مقدار ماکزیمم جابجایی مرکز فشار (COPMax) در راستای داخلی-خارجی طی راه رفتن با بریس نسبت به راه رفتن بدون بریس 32/75 درصد افزایش داشت.

    نتیجه گیری

    به طور کلی مقادیر جابجایی مرکز فشار در دو گروه زن و مرد متفاوت است. باوجود این، بریس اثر مشابهی بر دو گروه زن و مرد دارا می باشد و میزان جابجایی مرکز فشار را افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: بریس زانو، کنترل پاسچر، سالمند، راه رفتن
  • سید رضا جوادیان*، فرشته سادات کافی، نسرین بابائیان، احمد کلاته ساداتی صفحات 17-29
    مقدمه

    مادران به عنوان عضوی از خانواده بیش از سایر اعضای خانواده تحت تاثیر کودک مبتلا به اختلال اوتیسم قرار می گیرند. آنان در مواجه با این اختلال واکنش های متفاوتی از خود نشان می دهند. لذا این پژوهش با هدف مطالعه واکنش های مقابله ای مادران دارای فرزند مبتلا به اختلال اوتیسم شکل گرفت.

    روش کار

    پژوهش با روش کیفی از نوع تحلیل محتوای متعارف انجام گرفت. مشارکت کنندگان شامل 33 مادر دارای کودک مبتلا به اختلال اوتیسم با میانگین سنی فرزند 7 سال، در استان یزد بودند. این افراد با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده و سپس مورد مصاحبه نیمه ساختاریافته قرار گرفتند. نمونه گیری تا اشباع داده ها و طبقات ادامه پیدا کرد. ابتدا متن مصاحبه های موجود مطالعه و کلمه به کلمه و جمله به جمله مورد بررسی و تحلیل محتوا قرار گرفت. با استخراج  طبقه ها و نشانگرهای موجود در متن جهت رسیدن به پاسخ مطلوب برای پرسش اصلی تحقیق از طریق توصیف نظرات مصاحبه شوندگان تلاش شد. داده ها با روش استقرایی مورد تحلیل قرار گرفتند. این فرآیند شامل کدگذاری باز، ایجاد طبقه ها و انتزاع است. هر طبقه با استفاده از کلمات نمایانگر محتوا نامگذاری شد. زیر طبقات مشابه با هم تحت عنوان یک طبقه دسته بندی شده و طبقات تحت عنوان طبقات اصلی با هم گروه بندی شدند

    یافته ها

     طبقات اصلی پژوهش شامل «مواجه دوسویه انطباق/عدم انطباق»،«خودمراقبتی» و «مراقبت کودک محور» می باشد. مواجه دوسویه انطباق/عدم انطباق شامل دو طبقه فرعی با عناوین «بروز احساسات مثبت و انطباق» و «بروز احساسات منفی و عدم انطباق» بود. خودمراقبتی، طبقات «رشد فردی»، «بارمراقبتی عینی»، «بارمراقبتی ذهنی» و «انتقال تجارب» را دربر می گرفت. همچنین مراقبت کودک محور با عناوین «مراقبت اجتماعی»، «مراقبت آموزشی»، «مراقبت درمانی» و «مراقبت محیطی» طبقه بندی شد.

    نتیجه گیری

    نخستین واکنش اغلب مادران بروز احساسات منفی بود، اما برخی از مادران با بروز واکنش های مثبت به سازگاری دست یافته اند. مادران با استفاده از مجموعه اقدامات هدفمند، هم از کودک مراقبت کرده و هم به خودمراقبتی پرداخته اند. آنان در راستای مراقبت از خود و کمک به فرزند، آگاهی و دانش خود را افزایش داده و با شرکت در فعالیت های اجتماعی و ورزشی، در جهت ارتقای سلامت جسمی و روانی خود تلاش می کنند.

    کلیدواژگان: اوتیسم، تجارب، مادران، مراقبت، واکنش مقابله ای
  • مهرناز پرویزیان، محمدرضا بردیده*، محمد مظفری، بنفشه امیدوار صفحات 30-41
    مقدمه

    کودکان با اختلال یادگیری خاص دیکته اغلب دارای خودکارآمدی پایین هستند که اساسا از شکست های تحصیلی و ادراک مشکل ناشی می شود. این پژوهش با هدف اثربخشی مداخله رفتار درمانی شناختی بر درماندگی آموخته شده دانش آموزان دارای اختلال یادگیری خاص (دیکته) انجام گرفت.

    روش کار

    روش تحقیق در این پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه آموزشی و گواه بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان دارای اختلال خاص دیکته نویسی در مقطع ابتدایی در مرکز توانمندسازان ذهن شهر تهران در سال تحصیلی 1400- 1399 بود. از بین آنها تعداد 30 دانش آموز پسر دارای اختلال یادگیری خاص (دیکته) بر اساس ملاک های ورود و خروج و به شیوه نمونه گیری در دسترس گزینش شده و به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفری قرار داده شدند. مداخله رفتار درمانی شناختی به صورت 2 جلسه (90 دقیقه ای) در هفته و به مدت یک ماه و نیم طی 6 هفته (12 جلسه) اجرا گردید. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه درماندگی آموخته شده (LHS) بود. داده ها با استفاده از تحلیل کواریانس تجزیه و تحلیل شدند.   

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که مداخله رفتار درمانی شناختی بر درماندگی آموخته شده دانش آموزان دارای اختلال یادگیری خاص (دیکته) تاثیرمعناداری داشت (P<0/05).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که مداخله رفتاردرمانی شناختی قادر است سبب کاهش درماندگی آموخته شده دانش آموزان دارای اختلال یادگیری خاص (دیکته) شود. لذا مراکز آموزشی، خدمات روان شناختی و مشاوره می توانند برای بهبود درماندگی آموخته شده دانش آموزان دارای اختلال یادگیری خاص (دیکته) از این روش بهره مند شوند.

    کلیدواژگان: رفتاردرمانی شناختی، درماندگی آموخته شده، اختلال یادگیری خاص (دیکته)
  • محمدحسین پورفریدون، زهرا دشت بزرگی* صفحات 42-53
    مقدمه و هدف

    ماستکتومی نقش مهمی در کاهش سلامت روان دارد و بیماران ماستکتومی شده مبتلا به افسردگی دارای امید کم و پریشانی روانشناختی زیادی هستند. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی آموزش توانبخشی شناختی و آموزش ذهن آگاهی مثبت نگر بر امید و پریشانی روانشناختی بیماران ماستکتومی شده مبتلا به افسردگی انجام شد.

    روش کار

    مطالعه حاضر نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش بیماران ماستکتومی شده مبتلا به افسردگی مراجعه کننده به مراکز و کلینیک های مشاوره و خدمات روانشناختی شهر اهواز در شش ماه اول سال 1400 بودند. تعداد 45 بیمار با توجه به ملاک های ورود به مطالعه با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی با کمک قرعه کشی در سه گروه مساوی جایگزین شدند. هر یک از گروه های آزمایش 10 جلسه 90 دقیقه ای (هفته ای دو جلسه) به تفکیک با روش های آموزش توانبخشی شناختی و آموزش ذهن آگاهی مثبت نگر آموزش دیدند و گروه کنترل در لیست انتظار برای آموزش قرار گرفت. داده ها با سیاهه افسردگی بک و همکاران، پرسشنامه امید اسنایدر و همکاران و پرسشنامه پریشانی روانشناختی کسلر و همکاران گردآوری و با روش های خی دو، تحلیل کوواریانس چندمتغیری و آزمون تعقیبی بونفرونی در نرم افزار SPSS-19 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که گروه های آزمایش و کنترل از نظر تحصیلات، سن و مدت زمان گذشته از ماستکتومی تفاوت معناداری نداشتند (0/05>P). همچنین، هر دو روش مداخله در مقایسه با گروه کنترل باعث افزایش امید و کاهش پریشانی روانشناختی در بیماران ماستکتومی شده مبتلا به افسردگی شدند (0/001<P)، اما بین روش های مداخله در افزایش امید و کاهش پریشانی روانشناختی آنان تفاوت معناداری وجود نداشت (0/05>P).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان دهنده اثربخشی هر دو روش مداخله و عدم تفاوت معنادار بین آنها در افزایش امید و کاهش پریشانی روانشناختی بود. بنابراین، درمانگران و متخصصان سلامت و توانبخشی می توانند از هر دو روش جهت بهبود ویژگی های مرتبط با سلامت به ویژه افزایش امید و کاهش پریشانی روانشناختی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: توانبخشی شناختی، ذهن آگاهی مثبت نگر، امید، پریشانی روانشناختی، ماستکتومی، افسردگی
  • فریبا علیاری خانشان وطن*، حسن احدی، مریم کلهرنیا گل کار، مستوره صداقت صفحات 54-65
    مقدمه و هدف

    اضطراب و کاهش تحمل پریشانی از مشکلات بیماران عروق کرونر قلبی هست که می تواند باعث پیامدهای منفی فیزیولوژیکی و روان شناختی شود، بنابراین هدف مطالعه حاضر تعیین اثربخشی درمان شناختی رفتاری در اضطراب و تحمل پریشانی بیماران عروق کرونر قلبی بود.

    روش کار

    در یک پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه همراه با دوره پیگیری، از جامعه آماری که شامل تمامی بیماران مبتلابه اختلال عروق کرونر مراجعه کننده به مرکز تخصصی بیمارستان شهید لواسانی تهران در تابستان سال 1400 بودند، تعداد30 نفر واجد شرایط که داوطلب مشارکت در پژوهش بودند، به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به طور تصادفی ساده در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 15 نفر) قرار گرفتند. ابزارهای پژوهش شامل پرسش نامه های اضطراب بک و همکارانش (1988) و تحمل پریشانی سیمونز و گاهر(2005) بودند که به صورت پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری روی هر دو گروه اجرا شد. درمان شناختی رفتاری الیس و بک در ده جلسه 90 دقیقه ای برای گروه آزمایش انجام شد اما گروه گواه درمان معمول را دریافت نمودند. برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر بین گروهی و نرم افزار SPSS نسخه 16 در سطح معناداری 0٫05 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین دو گروه آزمایش و گواه در پس آزمون در متغیرهای اضطراب (0٫001>p) و مولفه های تحمل پریشانی (0٫001>p) تفاوت وجود داشت، همچنین در دوره پیگیری نتایج پایدار بود (0٫001>p).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج، درمان شناختی رفتاری در کاهش اضطراب و افزایش تحمل پریشانی بیماران عروق کرونر قلبی موثر بود، لذا می توان از آن به عنوان روش درمانی مکمل در کنار روش های پزشکی در راستای ارتقای وضعیت روانشناختی (کاهش اضطراب و افزایش تحمل پریشانی) بیماران عروق کرونر قلبی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، اضطراب، تحمل پریشانی، عروق کرونر قلبی
  • زهرا عبدالرضا قره باغ، زهره معزی فر*، هایده ممی یانلو ینگجه صفحات 66-74
    مقدمه

      تالاسمی ماژور از شایع ترین بیماری های ژنتیکی در انسان است که مشکلات زیادی برای بیمار، خانواده و نظام سلامت ایجاد می کند. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر برنامه توانمندسازی بر آگاهی و عملکرد خانواده کودکان مبتلا به تالاسمی ماژور مراجعه کننده به مرکز بیماران خاص شهرستان بیرجند در سال 1395 انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه از نوع نیمه تجربی، طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل، 60 نفر از مادران کودکان دارای سن زیر 15 سال مبتلا به تالاسمی ماژور مراجعه کننده به مرکز بیماران خاص شهرستان بیرجند در سال 1395 که معیارهای در نظر گرفته برای ورود به مطالعه را دارا بودند، به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (30 نفر) و کنترل (30 نفر) قرار گرفتند. برای مادران گروه آزمایش، مداخله ای شامل اجرای الگوی توانمندسازی بر اساس گام های معرفی شده در الگو، در 5-3 جلسه به صورت بحث گروهی و نیز با استفاده از پمفلت و اسلایدهایی در مورد بیماری اجرا شد و مادران گروه کنترل هیچگونه مداخله ای دریافت نکردند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه های آگاهی و عملکرد محقق ساخته استفاده شد که قبل و بعد از مداخله توسط مادران هر دو گروه تکمیل شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS 22 و آزمون های آماری خی دو، تست دقیق فیشر، t مستقل، t زوجی، من ویتنی یو، ویلکاکسون در سطح معنی داری 05/0p≤ تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میانگین نمره آگاهی و عملکرد قبل از مداخله در مادران دو گروه آزمایش و کنترل تفاوت معناداری نداشت (0/05>p) ولی بعد از مداخله در مادران گروه آزمایش نسبت به کنترل به طور معناداری بیشتر بود (0/01<p). در گروه آزمایش، میانگین نمره آگاهی و عملکرد بعد از مداخله نسبت به قبل از آن به طور معناداری افزایش داشت (0/05<p) ولی در گروه کنترل، تفاوت معناداری در نمره قبل و بعد از مداخله مشاهده نشد (0/05>p). میانگین تغییرات نمره آگاهی و عملکرد در مادران گروه آزمایش نسبت به کنترل به طور معناداری بیشتر بود (0/01<p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده می توان بیان داشت که اجرای الگوی توانمندسازی یکی از مهمترین رویکردهای مناسب جهت افزایش آگاهی و عملکرد مادران کودکان مبتلا به تالاسمی ماژور می باشد و موجب مراقبت بهتر و کارآمدتر و بهبود کلی زندگی این بیماران می گردد.

    کلیدواژگان: توانمندسازی خانواده محور، آگاهی، عملکرد، تالاسمی ماژور
  • عصمت اشکش، محمدباقر حبی*، مریم مشابخ، حسن احدی صفحات 75-85
    مقدمه و هدف

    داشتن ادراک درست از بیماری میتواند از طریق افزایش پیروی از دستورات مراقبتی، تطابق بیمار با بیماری اش و رفتارهای خودمراقبتی را تحت تاثیر قرار دهد. لذا هدف مطالعه حاضر تعیین اثربخشی درمان فراشناختی بر ادراک بیماری و رفتارهای خودمراقبتی بیماران مبتلابه سندرم روده تحریک پذیر بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری بود. از جامعه آماری که شامل تمامی بیماران مبتلابه سندرم روده تحریک پذیر مراجعه کننده به مرکز تخصصی و فوق-تخصصی بیمارستان میلاد در شش ماه نخست سال 1400 بودند، تعداد 30 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه (15 نفر آزمایش و 15 نفر گروه گواه) قرار گرفتند. افراد گروه آزمایش در هشت جلسه 90 دقیقه ای درمان فراشناختی ولز و کولبیر (2012) شرکت کردند، اما گروه گواه درمان روتین دریافت کرد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه ادراک بیماری بردبنت و همکاران (2006) و رفتارهای خودمراقبتی کوهن و همکاران (1991) بودند. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 22 و آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر بین گروهی در سطح معنا داری 0/05=α تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که درمان فراشناخت در بهبود ادراک بیماری (0/01<p) و افزایش رفتارهای خودمراقبتی (0/01<p) بیماران مبتلابه سندرم روده تحریک پذیر موثر بود و این نتایج در دوره پیگیری نیز تداوم داشت (0/01<p).

    نتیجه گیری

    نتایج نشاندهنده اثربخشی درمان فراشناختی بر بهبود ادراک بیماری و افزایش رفتارهای خودمراقبتی بیماران مبتلابه سندرم روده تحریک پذیر و تداوم اثربخشی آن بود. بنابراین، درمانگران و متخصصان سلامت میتوانند از روش درمان فراشناختی در کنار سایر روش های درمانی برای بهبود ویژگیهای مبتلایان به سندرم روده تحریک پذیر به ویژه بهبود ادراک بیماری و افزایش رفتارهای خودمراقبتی استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: درمان فراشناخت، ادراک بیماری، رفتارهای خودمراقبتی، سندرم روده تحریک پذیر
|
  • Hamid Reza Joekar Mashtani, Narges Arsalani*, Mohammad Ali Hosseini, Mohsen Vahedi Pages 1-7
    Introduction

    Fatigue is one of the most common symptoms in people with multiple sclerosis. Fatigue reduces the various motor, sensory and psychological functions of the patients and is the source of problems in performing daily activities in their lives. Due to the Covide-19 pandemic, rehabilitation nurses should adopt coherent programs that are appropriate for the available facilities for these patients. Therefore, the aim of this study was to investigate the effect of telerehabilitation cares on the fatigue of patients with multiple sclerosis.

    Methods

    The present study was a quasi-experimental study in two groups. Participants included of 36 patients referred to the Iranian MS Association in 2021 who were selected by available methods based on inclusion criteria. Data collection tools included of a demographic information form and a standard questionnaire for measuring the severity of fatigue, which was completed by both intervention and control groups. In addition to routine cares, the intervention group also received telerehabilitation cares. Data analysis was performed using SPSS software version 26.

    Results

    The results of this study showed that, although the mean of fatigue scores in the intervention group changed from 4.383 to 4.765, but there was no statistically significant difference (p = 0.450). Also, the mean of this score in the control group changed from 4.963 to 4.475 after the intervention.

    Conclusion

    The findings of this study revealed that telerehabilitation cares and effective training are not effective to reducing fatigue in patients with multiple sclerosis. Therefore, to reduce this common problem, rehabilitation nurses should apply programs that are more effective and consistent with the available facilities for these patients.

    Keywords: Nursing, Telerehabilitation, Multiple Sclerosis, Fatigue
  • Mahrokh Dehghan, Arefeh Mokhtari Malek Abadi, Amirali Jafarnezhadgero* Pages 8-16
    Introduction

    Lack of balance control and falling in the elderly is one of the most important causes of injury and in some cases even causes death. Finding better ways to control posture is scientifically important. Therefore, the aim of this study was to investigate the effect of using knee braces on postural control of the elderly in both medio -external and anterior-posterior directions during walking.

    Methods

    The present research was a quasi-experimental and laboratory study. The statistical sample of this study included 15 women (mean age 66 years, height 160 cm, weight 74 kg and BMI 28 kg / m2) and 15 men (mean age 69 years, height 175 cm, weight 81 Kg and BMI 27 kg / m2). The intervention used in this study was a type of brace by restricting the movements of Flexion (extension) and Extension (opening) or supporting the knee. The Bertec force plate (Bertec Corporation, Columbus, OH) was used to record the pressure center.

    Results

    The effect of group factor on the amount of maximum displacement of the pressure center was significant (P <0.05). Also, the effect of brace factor on the amplitude of pressure center changes in the anterior-posterior direction was significant (p = 0.018). Moreover, the maximum amount of displacement of the center of pressure (COPMax) in the medio -external direction during walking with braces compared to walking without braces was 32.75%. 

    Conclusion

    In general, the values of center of pressure displacement are different in the two groups of men and women. However, braces have a similar effect on both men and women and increases the displacement of the pressure center.

    Keywords: Knee brace, Postural controls, Older adults, Walking
  • Seyed Reza Javadian*, Fereshte Sadat Kafi, Nasrin Babaeian, Ahmad Kalateh Sadati Pages 17-29
    Objective

    Mothers as a family member are more affected by a child with autism than other family members and react differently to this disorder. Therefore, this study was formed to study the coping reactions of mothers of children with autism
    Materials &

    Methods

    This research was conducted using a qualitative method of conventional content analysis. Participants included 33 mothers of children with autism with an average age of 7 years in Yazd province (Iran). These individuals were selected by purposive sampling method and then interviewed in a semi-structured interview session. Sampling continued until data and classes were saturated. First, the text of the existing interviews was studied and the content was analyzed word for word and sentence by sentence. By extracting the categories and markers in the text, an attempt was made to achieve the desired answer to the main research question by describing the opinions of the interviewees. Data were analyzed by inductive method. This process involves open coding, creating classes, and abstraction. Each category was named using words representing the content. Similar subclasses were grouped together as a class and classes were grouped together as main classes.

    Results

    The main categories of research included "two-way adaptation / non-compliance", "self-care" and "child-centered care". The two-way confrontation of conformity / non-conformity included two subcategories entitled "expression of positive emotions and conformity" and "expression of negative emotions and non-conformity". Self-care included the categories of "individual development", "objective care burden", "mental care burden" and "experience transfer". Child-centered care was also classified as "social care", "educational care", "medical care" and "environmental care".

    Conclusion

    Most mothers' first reaction was to express negative emotions, but some mothers have adapted to positive reactions. Mothers have both taken care of the child and taken care of themselves using a set of targeted actions. They increase their awareness and knowledge in order to take care of themselves and help their children, and try to improve their physical and mental health by participating in social and sport activities.

    Keywords: Autism, Care, Coping Strategy, Experience, Mothers
  • Mehrnaz Parvizian, Mohammad Reza Bardideh*, Mohammad Mozafari, Banafsheh Omidvar Pages 30-41

    Introduction and

    Aim

    Children with special learning disability of dictation often have low self-efficacy, which is mainly due to academic failure and difficult perception. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of cognitive behavioral therapy intervention on learned helplessness of students with special learning disabilities (dictation).

    Methods

    The research method in this quasi-experimental study was pre-test-post-test with two educational and control groups. The statistical population included all students with special dictation disorders in elementary school in the Center for Empowerment of the Mind in Tehran (Iran) in the academic year 1399-1400. Among them, 30 male students with special learning disabilities (dictation) were selected based on inclusion and exclusion criteria and by available sampling method and then were randomly divided into two groups of 15 participants. Cognitive behavioral therapy intervention was performed 2 sessions (90 minutes) per week for a month and a half during 6 weeks (12 sessions). The research instrument included the Learned Helplessness Questionnaire (LHS). Data were analyzed using analysis of covariance

    Results

    Findings demonstrated that cognitive behavior therapy intervention had a significant effect on the learned helplessness of students with special learning disabilities (dictation) (P <0.05).

    Conclusions

    According to the findings, it can be concluded that cognitive-behavioral therapy intervention can reduce the learned helplessness of students with special learning disabilities (dictation). Therefore, educational centers, psychological services and counseling can use this method to improve the learned helplessness of students with special learning disabilities (dictation).

    Keywords: Special Learning Disorders (Dictation), Learned Helplessness, Cognitive behavioral Therapy
  • Mohammadhosein Pourfereydoun, Zahra Dashtbozorgi* Pages 42-53
    Introduction

    Mastectomy plays an important role in reducing mental health, and mastectomized patients with depression commonly have low hopes and high psychological distress. Therefore, the present study aimed to compare the effectiveness of cognitive rehabilitation training and positive mindset training on hope and psychological distress of mastectomized patients with depression.

    Methods

    The present study was quasi-experimental with pre-test and post-test design with control group. The study population was mastectomized patients with depression who were referred to counseling centers and clinics and psychological services in Ahvaz city (Iran) between March-September of 2021. A total of 45 patients were selected by purposive sampling method according to the inclusion criteria and then randomly assigned to three equal groups. Each experimental group received 10 sessions of 90 minutes (two sessions per week) of cognitive rehabilitation and positive mindfulness trainings. But the control group was placed on a waiting list for training. Data were collected using Beck et al. Depression Inventory, Snyder et al.'s Questionnaire and Kessler et al.'s Psychological Distress Questionnaire and analyzed by Chi-square, multivariate analysis of covariance and Bonferroni post hoc test in SPSS-19 software.

    Results

    The results showed that the experimental and control groups did not differ significantly in terms of education, age and last time after mastectomy (P> 0.05). Also, both intervention methods increased hope and decreased psychological distress in mastectomized patients with depression compared to the control group (P <0.001), but there was no significant difference between intervention methods in increasing hope and reducing psychological distress.

    Conclusion

    The results were indicated on the effectiveness of both intervention methods and the lack of significant differences between them in increasing hope and reducing psychological distress. Therefore, therapists and health and rehabilitation specialists can use both these methods to improve health-related features, especially hope and psychological distresses.

    Keywords: Cognitive Rehabilitation, Positive Mindfulness, Hope, Psychological distress, Mastectomy, Depression
  • Fariba Aliyari Khanshan Vatan*, Hassan Ahadi, Maryam Kalhornia Golkar, Mastoreh Sedaghat Pages 54-65
    Introduction

    Anxiety and decreased nervousness tolerance are among the main problems of coronary heart disease patients that can make negative physiological and psychological consequences. Therefore, the aim of this study was to determine the effectiveness of cognitive-behavioral therapy in anxiety and distress tolerance in patients with coronary heart disease.

    Methods

    In a quasi-experimental study with a pretest-posttest design with a control group with follow-up period, from the statistical population that included of all patients with coronary artery disease referred to the specialized center of Shahid Lavasani Hospital in Tehran in the summer of 2021, 30 volunteers were selected by purposive sampling and then randomly divided into two experimental and control groups (15 people in each group). The research instruments included Beck et al.'s (1988) Anxiety Inventory and Simmons and Gaher (2005) Anxiety Behavior Questionnaires, which were administered to both groups as pretest, posttest, and follow-up. Alice and Beck cognitive-behavioral therapy was performed in ten 90-minute sessions for the experimental group, but the control group received the usual treatment. Data were analyzed using repeated measures analysis of variance and SPSS software version 16 at a significance level of 0.05.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between the experimental and control groups in the post-test in anxiety variables (p <0.001) and anxiety tolerance components (p <0.001). Also, the results were stable in the follow-up period (p <0.001).

    Conclusion

    According to the results, cognitive-behavioral therapy was effective in reducing anxiety and increasing anxiety tolerance in patients with coronary heart disease. Therefore, it can be used as a complementary treatment along with medical methods to improve the psychological status (reduce anxiety and increase distress tolerance) in patients with coronary heart disease.

    Keywords: Cognitive-behavioral therapy, Anxiety, Distress Tolerance, Coronary arteries
  • Zahra Abdolreza Gharebagh, Zohreh Moezifar*, Hayedeh Mamiyanlo Yangge Pages 66-74
    Introduction

    Thalassemia major is one of the most common genetic diseases in humans that causes many problems for the patient, family and health system. The aim of this study was to determine the effect of empowerment program on the knowledge and family performance of children with thalassemia major referred to the Special Patients Center of Birjand city (Iran) in 2016.

    Methods

    In this quasi-experimental study with a pre-test-post-test design with a control group, 60 mothers of children under 15 years of age with thalassemia major referred to the Special Patients Center of Birjand in 2016, which met the criteria for inclusion were selected by available sampling method and then randomly divided into experimental (n = 30) and control (n = 30) groups. For the mothers of the experimental group, an intervention including the implementation of the empowerment model based on the steps introduced in the model was performed in 3-5 sessions as a group discussion and also using pamphlets and slides about the disease and the mothers of the control group did not receive any intervention. Researcher-made knowledge and practice questionnaires were used to collect data, which were completed by mothers of both groups before and after the intervention. Data were analyzed using SPSS 22 software and Chi-square, Fisher's exact test, independent t-test, paired t-test, Mann-Whitney, Wilcoxon at a significant level of p≤0.05.

    Results

    The results demonstrated that the mean score of knowledge and practice before the intervention in mothers of the experimental and control groups were not significantly different (p> 0.05). But was higher after the intervention in the mothers in the experimental group than the control group (p <0.01). In the experimental group, the mean score of knowledge and practice after the intervention increased significantly compared to before of intervention (p <0.05). But in the control group, no significant difference was observed in the score before and after the intervention. The mean changes in knowledge and performance scores in mothers in the experimental group were significantly higher than controls (p <0.01).

    Conclusion

    According to the results, it can be said that the implementation of the empowerment model is one of the most important approaches to increase the awareness and practice of mothers of children with thalassemia major and leads to better and more efficient care and overall improvement in the lives of these patients.

    Keywords: Family-centered empowerment, Awareness, Function, Thalassemia major
  • Esmat Ashkesh, Mohamad -Bagher Hobbi*, Maryam Mashayekh, Hassan Ahadi Pages 75-85
    Introduction

    Having the right perception of the disease can affect the patient's compliance with his or her illness and self-care behaviors by increasing compliance with care instructions. Therefore, the aim of this study was to determine the effectiveness of metacognitive therapy on disease perception and self-care behaviors of patients with irritable bowel syndrome.

    Methods

    The present study was a quasi-experimental pretest-posttest and follow-up. From the statistical population that included all patients with irritable bowel syndrome who referred to the specialized and sub-specialized center of Milad Hospital (Tehran-Iran) between March to September 2021, 30 people were selected by purposive sampling method and randomly divided into two groups (15 experimental and 15 Control group) were included. The experimental group participated in eight 90-minute sessions of metacognitive therapy by Wells and Colbir (2012), but the control group received routine treatment. Data collection tools were Bradbent et al.'s (2006) Perception of Disease Questionnaire and Cohen et al.'s (1991) Self-Care Behaviors Questionnaire. Data were analyzed using SPSS software version 22 and analysis of variance with repeated measures between groups at the significance level of α = 0.05.

    Results

    The results showed that metacognitive therapy was effective in improving disease perception (p <0.01) and increasing self-care behaviors (p <0.01) in patients with irritable bowel syndrome and these results continued in the follow-up period (p <0.01).

    Conclusion

    The results were indicated on the effectiveness of metacognitive therapy on improving the illness perception and increasing the self-care behaviors of patients with irritable bowel syndrome and its continuity of effectiveness. Therefore, therapists and health professionals can use metacognitive therapy along with other treatments to improve the characteristics of patients with irritable bowel syndrome, especially to improve the perception of the illness and increasing the self-care behaviors.

    Keywords: Metacognitive Therapy, Illness Perception, Self-Care Behaviors, Irritable Bowel Syndrome